4.3.13

Suhkruvaba historitsism


Huvitav, mis siin juhtus.

Hoone slaavipärase nimega tellija peab end kindlasti kultuurseks inimeseks, loomulikult tuleb sellele viidata ka tema ehitatava uue kodu näol. Mingi neofunk ei tuleks kõne allagi, neofunk on tõusikutest eestlaste teema. Siin pole vaja võtta šnitti kohaliku skeene kodanlikust arhitektuuripärandist, minu maja peab viitama klassikalistele aadetele, Läänemaailma kultuuri hällile, Palladiole!

https://maps.google.com/


Aga läks hoopis nii. Nagu oleks vihane Adolf Loos majast üle käinud. Võib-olla jäi lihtsalt rahast puudu ja kunagi kleebitakse ka dekoor peale. Klompkivi ja kipsist pilastrid. Ometi mõjub maja just sellisena isegi huvitavamalt kui ükskõik missugusel lõpuni viimistletud kujul. See oleks nagu omamoodi steitment sellest, kuidas nappide vahenditega siiski oma meelsust piisaval määral demonstreerida, kartmata (?) suutmatu kompositsiooni, siledate betoonpaneelide ja mitte ühegi ornamendijubinata naeruväärselt mõjuda. Naeruväärne on see siiski, kardan väga, et "päris" (fibo-plokkidest) historitsistlike villade omanikud seda küll omade sekka ei võtaks. Nice try, nad irvitaks, ja keerutaks edasi oma esmaspäevaõhtust brändit, lösutades hiigelsuures roosakasbeežis nahktugitoolis, pea kohal rippumas Renoir' repro.

Hoone asub Tallinnas Harku järve ääres, piirkonnas, mis üldiselt hiilgabki oma arhitektuurse lameduse poolest.

Arhitektiks on ehitisregistri järgi sama isik, kes ka tellija, minule teadmata naisenimi, kelle initsiaalid on jäädvustatud sepisväravaile. Guugeldades tema kohta midagi välja ei tule, kuid kuna ehitusloa taotlus pärineb aastast 2001, võivad need andmed (eriti projekteerija osas) ebatäpsed olla.

11 kommentaari:

Tõnu ütles ...

Meenutab seda mingit eramut Tartu ääremail. Sina vist kirjutasid sellest?

Anonüümne ütles ...

Täiesti õudne...

haha ütles ...

alien vs predator, või siis siin http://www.aballanstrus.ee/et-ee/meiet%C3%B6%C3%B6d/v%C3%A4iksemaderamudjavillad/villakuusaluvallas2010.aspx vs http://www.ansambel.ee/loopealse-munitsipaalhooned/

Belgia ütles ...

Võib hullemini minna http://uglybelgianhouses.tumblr.com/

Siim ütles ...

Harku järve üks jubedaim maja on see: https://maps.google.com/?ll=59.422017,24.590271&spn=0.011854,0.042272&t=h&z=15&layer=c&cbll=59.422017,24.590271&panoid=hlkq8_Ybgw_7D498_9PS1Q&cbp=12,17.11,,0,0

JK ütles ...

Oo, ma ei teadnudki, et sealsamas on ka need Kausimajad: http://www.kauss.ee/blog/portfolio/kortermajad-tanavaotsa-teel-harku-vald/ - täitsa mõnusad mu arust.

EK ütles ...

daa, otšen lux.
kui keegi mulle 10 aastat tagasi, noh, lapsena, ütles, et keegi elab villas, oli see kuidagi aukartustäratav. nüüd tuleb esimesena pähe http://www.telegraph.co.uk/finance/recession/china-economic-slowdown/4581759/Yangtze-River-Delta-trip-Day-2.html?image=1

EK ütles ...

huvitav on ka see oma nime suurelt maja peale paigutamine. meenub nõmmelt kaks maja, kus on kenasti kirjas suurelt, et "villa /nimi/"

Anonüümne ütles ...

Aga äkki võiks mõnikord ka Jarmo Kauge oma maja tutvustada.

JK ütles ...

Eks ma mõistan küll, et eramute ja nende omanike teemas surkimine pole kuigi eetiline. Püüdsin siiski mitte liialt detailidesse laskuda, jätsin seetõttu mainimata nii projekteerija (juhtumisi tellijaga ühtiva) nime ja maja aadressi. Rahvuse väljatoomine polnud küll vajalik, kuid näis mulle mingi maani (!) maja välimuse (alge) kontseptsiooni selgitavat, võib-olla poleks pidanud.

Mis puutub minu majja, siis vat äkki tutvustangi. Omasuguste kontekstis veidi igav küll, kuid siiski tore 30ndate lõpu Eugen Sacharias, kohati veidi jaburate plaanidega, muidu hea maja.

Anonüümne ütles ...

Ehk siis kõrge viilkatusega maja, pindala kuni 200 ruutmeetrit, mille esimese korruse elutoal suured ja avarad aknad, on nii?