5.9.12

Küsimusi suurele ringile

Räägiks veidi tualettruumide asukohast korterelamus. Võib-olla mõni on juba taibanud, et see teema käib mulle kohati päris pinda. Seda nimelt juhul, kui korteri ainuke WC või WC-vannituba avaneb... esikusse otse välisukse kõrvale.

Niisiis, küsimus: miks joonistatakse selliseid kortereid Eesti põhjamaisesse kliimasse, kus suvel tuleb jalanõudega tuppa tänavate tolm, kevadel ja sügisel muda ning talvel lumi? Kui seda just igapäevaselt ei küürita, on esiku põrand meie tingimustes enamjaolt ju must pind, aga ometi panevad paljud korterilahendused elanikke päev läbi tallama üle külma ja musta esikupõranda, kus iga siseneja tatsub enne tuppa jõudmist tükk aega oma välijalanõudes. 

Kas mõnikord pole mingitel (torustikulistel vm) põhjustel tõesti võimalik asja teisiti lahendada? Või kiputakse elamut projekteerides hästi toimivate korteriplaanide peale mõtlema liiga hilises staadiumis? Või eeldatakse, et inimesed käivad toasussides? Või ei käi üldse õues, vaid sõidavad autodega garaažist garaaži? Või on välja mõeldud mingid imelised porivaibad, millest ma teadlik pole?

Esikusse avaneva WC-vannitoaga plaanilahendus on mind juba ammuses minevikus häirinud, ja kuna mu praegune üürikaski pole sellest händikäpist prii (damn you, Sacharias, kes sa muidu ikka enamasti toredaid kortereid tegid!), käiksin teiega läbi mõningad suvalised näited praegu või lähiminevikus turul olnud arendusprojektide elamispindadest, mis selle sündroomi all kannatavad.

-

Siinne huvitav lahendus paigutab WC ja vannitoa eraldi, paraku mõlemad esikusse, jätmata välisukse ja märgruumide uste vahele piisavalt pinda, et (eriti nt mitmekesi) sisenedes juba välisukse juures jalatsitest vabaneda.

Plaan arenduse kodukalt: http://dirigendi.simus.ee


Siin aga peavad elanikud WC-sse ja pessu minemiseks ronima mitte ainult esikusse, kuid ka suht tüütult nurga taha. Kas ust pole pandud magamistoa-poolsesse seina sinna võib-olla ette nähtud riiulite paigaldamise võimaluse pärast, või miks?

Plaan arenduse kodukalt: http://www.merko.ee/hane


Järgmine korter oleks parem, kui vannitoa uks ei avaneks kohe välisukse nina alt. Segav faktor on muidugi lõõr.

Plaan arenduse kodukalt: http://www.ravi13.com/


Ka siin oleks asi etem, kui vannitoa uks asuks rohkem toa pool. Kuigi siis tuleks riidekappide paigutus pisut ümber mõelda.

Plaan arenduse kodukalt: http://www.roopa4.ee/


Järgnev on üsna ekstreemne näide, kus vist lausa kõik (muidu päris toredad) korterid on sarnase lahendusega. Siinne on lausa 4 magamistoaga, tähendab, terve seltskond elanikke peab WC-sse ja vannituppa minemiseks voorima läbi suhteliselt kitsa esiku.

Plaan arenduse kodukalt: http://www.tatari30.com/


Lõpetuseks üks korter, mis ühest küljest mõjub sümpaatselt oma ettekirjutamatuses, teisalt... järele mõeldes... tekitab siiski rohkem kimbatust. Ja pesema läheme ikka otse esikulaadselt pinnalt.

Plaan arenduse kodukalt:http://www.tigutorn.ee/


-


Kui nüüd päris aus olla, siis eeldasin, et leian selliseid lahendusi oluliselt vähema vaevaga. Mälu pettis – tuleb siiski välja, et see minu silmis suur händikäp ei olegi viimaste aegade arenduste juures niiväga tooniandev. Sellegipoolest on veider selliseid lahendusi aeg-ajalt kohata.

Või on see pseudoprobleem? Kuulan huviga arhitektide ja teiste arvamusi ja selgitusi-põhjendusi-vabandusi.

12 kommentaari:

Unknown ütles ...

veel suurem error minu jaoks on see, kui wc avaneb elutuppa.

aga teema on tõesti terav.

Anonüümne ütles ...

Ju on toodud näidete puhul lähtutud sellest, et kõige kiirem on ikka õllekast koju saabudes...

Rebasepoiss ütles ...

Minu jaoks on WC ukse paiknemine esikus aktsepteeritav siis, kui tegemist on teisejärgulise, nn külaliste tualetiga. Vannituppa minemiseks oleks aga küll totter poriste jalanõude vahel laveerida.

Ilmselt on üheks põhjuseks see, et avatud planeeringute puhul on korteris seinapinda üpriski vähe, mistõttu ongi esik üks vähestest kohtadest, kuhu WC ja vannitoa ust paigutada saab.

Anonüümne ütles ...

See, et ka nüüd tänapäeval disainitakse/projekteeritakse kortereid nii nagu nõukajal on veidi šokeeriv, sest näitab meie õppeasutuste/õppeprogrammide jahmatavat stagneerumist, kus peaks olema hoopis pidev areng.

JK ütles ...

T, jah, teisejärgulise WC puhul oleks selle asetsemine esikus talutav variant. Selliseid lahendusi kohtab meil palju, aga need jätsin siit valikust sihilikult välja.

Anonüümne ütles ...

olen ka nõus, et elutuppa avanev wc on veel halvem variant.

Anonüümne ütles ...

Suht arusaamatu ja valdav probleem.
Ja mis see õppeprogramm siia puutub?
Mulle tundub, et see on tingitud lihtsalt lohakusest, arhitekt lihtsalt ei süvene või ei teadustagi endale, et see võiks probleem olla! Kõige imelikum on see, et tellijad ehk arendajad sellised asjad läbi lasevad ... ju siis klientidele meeldib või statistika nõuab ... ; ))
Kaur

JK ütles ...

Kaur, ma ei tahaks uskuda, et klientidele selline lahendus meeldib või statistika seda nõuab, pigem arvan, et tellijal on suva, sest ostja leitakse korterile nii või teisiti, kui muud välised tingimused vähegi sobilikud (või ahvatlevad) on. Kas lõpuks taandubki see probleem korteriostja leplikkusele, oskamatusele paremat ette kujutada? (Või üleüldse parema vähesus?)

Vt nt värske Ekspressi artiklit Tornimäe korterelamust. Ostetakse mõtlematult sitt korter (või korter sitta majja), pärast kirutakse maja, aga mitte ennast, et üldse soostus siukse diiliga.

Anonüümne ütles ...

tigutorni korteris, täpselt samasuguses, olen viibinud ja paljud sealsed sellised kahetoalised on omale esiku ja köögi vahelise seina tekitanud. mis on siis esiku poolt riidekapp ja köögi poolt köögikapp või sein, kuhu riputada rätikud. see on tekitanud pisikese kööginiši. seina otsas on tavaliselt söögilaud.

JK ütles ...

^ Mingisugune sein ses kohas on muidugi mõistlik. Võib-olla tegingi Tigutornile natuke liiga, lisades selle siia näidete hulka?

Ruum kui äärejoontega puhas leht: pane kergseinad või kõrged kapid kuhu tahad, nii nagu ise soovid ruumi liigendada, nagu sul endal mugav.

Unknown ütles ...

mulle just meeldib, kui pole spetsiifilisi ruume, mida peab kütma, kuid kus niisama vabal ajal ei viibi, nagu eraldi esik ja köök. Just üksi elajatele. Ma ei kujuta ette, miks on WC esikusse avanemine halb, kui seal elab üks inimene, võib-olla oleks magamistuba parem, aga elutuppa mulle küll ei meeldiks. Kui keegi külla tuleb, kuuleb tema "hääli"

JK ütles ...

Ärge must valesti aru saage - ma ei arva, et vannitoa / WC uks peaks avanema elutuppa, või et uks ei tohiks avaneda esikusse. Parem jah, kui elutuppa ei avaneks, aga võib vabalt avaneda ka esikusse. Probleem lihtsalt selles, et tihti paigutatakse see uks täiesti välisukse külje alla, nii et nt õhtul enne voodisse minemist peab vannitoast väljudes sisuliselt porivaibale astuma.

WC-sse / vannituppa viiv trajektoor võiks lihtsalt mitte kattuda esiku musta pinnaga.