3.9.12

Fiboploki-Johan

Täiend: Olgu, need fotod ei öelnudki vist kõigile päris kolme tuhandet sõna, niisiis selgituseks: 

Tallinnas Kaitseväe kalmistul on parasjagu käimas ehitustööd, mille tulemusel taastatakse 1928 valminud ja 1950 õhku lastud Vabadussõja mausoleum. See on Vabadussõjas osalenud arhitekt Edgar Johan Kuusiku minu arust üks huvitavamaid töid (mausoleum nägi välja selline, täpsemalt ehitise ja kogu temaatika kohta saab lugeda siit); eriti meeldib mulle selle juures pisut töntside kolmiksammaste ja nendele toetuva raskepärase mahu konstruktiivselt peaaegu ebausaldusväärne suhe. Aga see selleks.

Ehitise taastamine otsustati juba 1990ndate keskpaiku, tegemist on ühega viimastest taastatavatest Vabadussõja mälestusmärkidest.

Ma kohe siiralt ja tõsimeeli ei poolda kõikvõimalikke taastamisi, olgu need kui "autentsed" tahes (autentsust ei saavuta selliste tegevustega enivei kunagi). Samas, mis oleks alternatiiv, kui riiklikult on nagunii otsustatud jätkata paatoslik-kumisevalt kõlavat "auvõlgade tasumist"? Oleks ju peaaegu ideaalne, kui üks rahvas oleks piisavalt küps suutmaks püstitada (monumendi püstitamise tõsise vajaduse korral) kaasaegseid, oma ajastu näolisi monumente, mitte pseudostiilseid veidrusi või on-nagu-kah koopiaid. Päriselt ideaalne oleks aga olukord, kus rahvas on saanud üle vajadusest mälestada sündmusi või inimesi füüsiliste, literatuursete objektide näol. (Parem tuhk merre, mälestus südamesse.) 

Meie linnaruumid on juba praegu mälestusmärkide väljad. Praeguse tempo juures pole küllastumine kaugel, arvestades, et iga objekt nõuab endale teatavat olemise ruumi.

Niisiis. Õhku jäävad küsimused: missugune pool sajandit tagasi hävinud objekt järgmisena ette võetakse, nüüd, kui Vabadussõja mälestusmärkide taastamisega ollakse ühel pool? Oru loss? Kalevi seltsimaja? Narva? Või parem joonistaks nüüd vastavasse lahtrisse ühe suure linnukese ja... saaks lõpuks üle?

Ja... kui Kuusiku mausoleum oleks valminud juba 2008. aastaks, kas siis Vabaduse väljak oleks praegu ristita?
 
Foto: JK (02.09.2012)


Foto: JK (02.09.2012)


Taastatav mausoleum jääb napilt mõnekümne meetri kaugusele Pronkssõdurist. Õhus on pinget.

Foto: JK (02.09.2012)

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vabandatagu minu teadmatus aga misasi see on?

Martin

lagritsalammas ütles ...

See on üks imeline kaadervärk Siselinna kalmistul.

JK ütles ...

Ma nüüd täiendasin postitust, ja btw lagrits, Siselinna on eraldi kalmistu, siinne objekt siiski Kaitseväe kalmistul.

lagritsalammas ütles ...

Vabandan, minu viga.

Anonüümne ütles ...

veel ja veel monumente: http://www.epl.ee/news/eesti/veel-uks-monument-langenud-soduritele.d?id=65287960
ingrid