29.5.12

Loe edasi...

Fotol on üks seitsmest linnavalitsuse ja Kultuuriväärtuste ameti koostöös paigaldatud mälestustahvlist, mis avati Tallinna päeval paar nädalat tagasi. Muidu suht kenad ja viisakad, ainult et üldise karge esteetikaga vastuolus robustsete kinnitustega, kuid mis neid tahvleid varasematest eristab, on üks pisike, esmapilgul tähelepandamatu detail: viimastel aegadel reklaamitööstuse lemmikmänguasjaks saanud QR-kood. Mul on pann telefon, nii et ma ei tea, kuhu see kood viib, igatahes hea näha, et vidin on lõpuks asjakohase kasutuse leidnud. Respekt mõtte autorile.

Või kas keegi teab, kas mujal maailmas on seda juba sel viisil kasutatud? Või kas üldse mujal veel mälestustahvleid harrastatakse? (Kohati on tunne, et Tallinnal on soov oma mälestusmärkide, -kivide, -pinkide ja tahvlitega Berliini hiigelkandadele astuda...)

Üks asi veel: ma loodan, et need tahvlid jäävad täpselt selliseks ka tulevikus, kui QR-kood on lõpuks umbes sama iganenud nagu praegu flopikettad. Sest kunagi – ja eeldatavasti juba suhteliselt varsti – mõjub see linnaruumifragment vanematele it-generatsioonidele südantsoojendava mälestusena, tähistades noorematele aga tõenäoliselt möödaniku arusaamatuid veidrusi, mille kohta tuleb näiteks vanaisalt aru pärida.

Foto: JK

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

sopranlaulja on kuidagi veider sõna, ei? justkui saaks olemas olla ka sopranjoonistaja, vms..
i.

JK ütles ...

Haa, ma sellele enne ei mõelnudki. Guugeldades ongi enamik vasteid terminile "sopranlaulja" just sellesama mälestustahvli avamisest :P

Jääb see siis tulevastele põlvedele meenutama ametnike (või kelle iganes vastutaja) väära keelekasutust.

Anonüümne ütles ...

ÕS annab õigeks vormiks sopranilaulja. Sellised asjad võiks tõepoolest ikka enne välja selgitada.

Anonüümne ütles ...

Jah, Walesis on:

http://mashable.com/2012/05/21/british-town-covers-landmarks-with-wikipedia-qr-codes/

Andres ütles ...

QR kood on mugavaks kasutamiseks liiga pisike, kehva kaamera puhul ei pruugi üldse toimida. Positiivne üritus siiski..

http://www.okia.ee/blog/2012/05/qr-koodi-kasutamise-mittetoimivaid-naiteid-eestist/

Anonüümne ütles ...

Kui see QR-kood on liiga pisike, siis võiks koodiga näiteks hoone fassaadi kujundada.

JK ütles ...

Paarkümmend Shanghai EXPO Korea paviljoni üksteise kukil, juba nagu oleks midagi... http://3.bp.blogspot.com/_6sJjhZB_YSs/TMjySgduv5I/AAAAAAAAANk/Z2i1OZZPeFs/s1600/korea-pavilion-shanghai-expo-2010-by-mass-studies02.jpg (selle arhitekt muuseas tuleb peagi Tallinnasse loengut pidama.)

Aga tänud anonüümsele ja Andresele!

JK ütles ...

Trend jätkub: http://www.postimees.ee/982354/valitud-kultuurimalestised-tahistatakse-ruutkoodiga/ - kusjuures ma pole neid QR-koodiga tähiseid rohkem nägema sattunudki, on neid üldse veel, keegi teab? Teised nt Kalamajas on ilma koodita, ju siis pole kuhugi viidata?