20.10.11

Raua 10 residents

Üks kauaaegne tühi krunt Kadrioru alguses on saamas ammu oodatud* täidet: ehitustööd käivad 16 korteriga 5-korruselise elamu kallal.

Tegemist on linna ühe esinduslikuma elupiirkonnaga, ümberkaudu paikneb rohkesti 'kodanliku' perioodi kivist elamuid, sh Soansi kavandatud kuulus cul-de-sac, kuid ka nt XXI kool ja tuletõrjehoone. Uusi maju ei saa siia liiga vaba käega luua, olemasolevat keskkonda tuleb respekteerida, jätkates sisuliselt seniseid hoonestuspõhimõtteid. Seda uus maja ka teeb, ja tõesti, kirjade järgi näib kõik olevat comme il faut. Maja ette tuleb lausa eesaed, nagu sel tänavajoonel tavaks. 

Siin töötavat arhitekti kahtlemata inspireerivat hubast keskkonda silmas pidades on täiega kahju, et maja projekteerinud Ülo Peil on konteksti tunnetades laskunud maneerlikku fassaadikujundusse, kuhjates mitmeid 30ndate korterelamuarhitektuuri formalistlikke stiilivõtteid. Nii kohtab siin (justkui trepikoda teesklevat) rõhutatud kesktelge, üle mitme korruse jooksvaid ärkleid (mustad nagu Johansoni õpetajate elamul samas lähistel),  ja art déco sugemetega geomeetrilise stiliseeringuga piirdeid. Pääsu pole ka ülejäänud fassaadist erineva tooni läbi grupeeritud akendest (nagu seda tobedust Eesti tänases arhitektuuris veel vähe oleks). Esifassaadil küll kohalikule 'funktsionalismile' omast rõhtsat lintaknamotiivi pole, küll aga näeme seda tagafassaadil.

Pealegi näeb terve viimane korrus välja nagu 90ndatel välja ehitatud pööning.

Loodan mitte kõlada liiga julmalt, kuid mulle tundub nagu oleks siin tegemist mõne hilisnõukaaegse tüüpprojekti 'miljöösõbraliku' eksperimentaalfassaadiga, nagu on Vana-Kalamaja 20a, mis küll väidetavalt ehitaja poolt suht võssa keerati.

Või mis on teiste arvamused?

http://raua10.ee/galerii/maja-valispildid/

http://raua10.ee/galerii/maja-valispildid/

http://raua10.ee/galerii/maja-valispildid/



Ilmekas on tõik, et kuigi majal pole veel vundamentigi, on veel müümata vaid paar korterit. Usun, et seejuures mängib põhiliselt rolli atraktiivne asukoht, kuna maja enda näol pole küll tegemist millegi erilisega. Isegi korterid on suht tavapäraselt okeid, negatiivsete aspektidena hakkavad silma vaid loomuliku valguseta köögid ja ühe viimase korruse korteri veider katuseterrass, kuhu pääseb pealegi vaid magamistoast.

Vähemalt on tore, et esimesele korrusele tuleb paar äripinda - loodan siin tulevikus näha vähemalt ühte head söögi- või joogikohta.

-

* Aastast 1991 pärineb Toomas Reinult projekt samasse kavandatud kaupluse ja baariga büroohoonele. Reinu väljamõeldu on selles mõttes mõnus, et see ei püüa siinset ajaloolist kihistust kuidagi pooles vinnas kopeerida, vaid võtab seda kui lähtekohta või pigem taustainfot, mille pealt luua siiski korralikku kaasaegset ja ilma igasuguse paatoseta arhitektuuri. Kahju, et ehitamata jäi.

Eesti Arhitektuurimuuseum / Toomas Reinu erakogu

Eesti Arhitektuurimuuseum / Toomas Reinu erakogu

Eesti Arhitektuurimuuseum / Toomas Reinu erakogu

6 kommentaari:

Kant ütles ...

Väga tore, et see blogi edasi liigub. Ma ikka pidevalt kiikasin, et kas on midagi uut tulnud. Mu eriliseks lemmikuks on muidugi nõukaaegne arhitektuur (ei teagi miks, ses on mingi teistsugune struktuur) ja varem aegajalt siia ilmunud enne-nüüd stiilis või lihtsalt ülevaatlikud postitused olid nagu lemmikmuusika hetkel, mil seda kõige rohkem vaja on.

Seega ma loodan, et jätkad ka sel teemal. Kasvõi vahel harva. Sest tundub, et Eestis keegi teine sel teemal sõna ei võta. Või lihtsalt sellele ei mõtle.

Kant ütles ...

Aga sest majast ka. Millegi pärast jätavad mulle seinad ja värvilahendus meil nii levinud penoga surnuks soojustatud majade tunde, mis ei mõju just kuigi "residentslikult". Kodukalt ei leidnud ma ka viimistlusmaterjale kusagilt (mis väga hea materjali puhul oleks kindlasti ju välja toodud). Piirded oleks ju igati ok, kui fassaad oleks piisavalt vääriline.

Tundub olevat tavaline kortermaja, mis tuli lihtsalt millegagi tänavapilti sobitada.

JK ütles ...

Tänud, Kant!

Tõesti, arendaja püüab siin vägisi esinduslikumat muljet jätta kui asi sisuliselt väärt. Seda sugereerivad muidugi ka renderdustel kasutatud lukskusautod, kuid eks see ole tavapraktika.

Võrdlus penoga surnuks soojustatud majast on mu arust igati asjakohane. Tundub, et ostjad saavad täiega tünga.

Mis puutub esimesse kommi, siis jaa, eks püüan ikka aeg-ajalt vanemat arhitektuuri ka näidata, kuigi nüüd uue blogi eesmärgid on võrreldes eelmisega veits teisenenud.

JK ütles ...

NB! Lisatud Toomas Reinu projekt samale krundile.

Anonüümne ütles ...

Triin: close enough, sirs.

Anonüümne ütles ...

Kusjuures viimasel ajal ei ole ei Kalamajja ega Kalamaja viisakama venna Kadrioru pinnale midagi normaalselt kerkinud. Tundub, et pead on tõstnud mingi julgematus ja kartus karjast nina püsti ajada. Liiga palju on viimasel ajal ehitatud - ehitatamas kodanliku Eesti ihalusele viitavaid pseudomaju. Inimesed (tellijad?) ei taha nagu tunnistada värskemat lähenemist ning igaks juhuks tehakse "turvaline" lahendus, mis ei rahulda tegelikult kedagi. 1 analoogne näide on veel Koidu tn 100.

Martin